Kasım 26, 2006

Hugo'nun da Tolga Abi'nin de

pınar: ?


“?” Victor Hugo’nun yayıncısına yolladığı mektuptur. Victor Hugo, sadece soru işaretinden oluşan bu mektubunda Sefiller’in satış durumunun nasıl gittiğini sormak istemiştir. Victor Hugo’nun yayıncısı mektubun anlamını şıp diye çözmüş, “vallahi çok süper gidiyor Victor, eline sağlık” anlamına gelen “!” şeklindeki cevabını yollamıştır. Bu iki mektup, dünyanın en kısa mektupları olarak tarihe geçmiştir.

Kitaplarda yazan tarih böyledir evet. Ama işin aslı pek öyle değildir. Victor Hugo’nun yayıncısı gelen mektuba çok bozulmuş, koskoca edebiyatçının mektubunda iki kelime yazmayıp sadece soru işareti yollamasını kendisine yedirememiştir. Yıllar süren dostluk, Victor Hugo’nun mektubu yüzünden bozulmuş ama Victor Hugo’nun yayıncısı ağzını bozmamıştır. İçinden geçenleri cevabına yansıtmamış, sadece sonundaki ünlem işaretini Victor Hugo’ya yollamıştır. Verilen cevap “Satışlar çok iyi gidiyor!” anlamına değil “Al bunu alamaz mısın? Sen ne biçim delikanlısın!” anlamına gelmektedir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili Hugocuğumuz bir gün sıkılmış ve kimsenin bilmediği bir yere gitmiş. Yayıncına bile söylememiş nereye gittiğini. Yazık, adamın da ulaşması gerekiyormuş ve tek yol mektup yazmak o zaman. Mektubu nereye yollayacağını da bilmiyor. Ama çok sinirleniyor sanatçı kaprisi yapan Hugo'ya ve bir mektup yazıyor ve zarfa; "Victor Hugo. Adres: Allah bilir" yazıp postaya veriyor. 1 hafta sonra Hugo cevap yazıyor yayıncısına ve "nerede olduğumu bir allah bir de postacı biliyordu" diyor. Yani.. ee.. işte, bağlayamadım bir yere ve çok mutluyum çünkü bugün ikinci aydönümü.