Ağustos 20, 2007

Görünmezlik

mevudugaga: görünmez olabilir miyim ?

Görünmezlik, binlerce yıldır insanların ilgisini çekmiş bir konudur. Tüm insanlık tarihinde görünmez olmayı başarmış çok az insan bulunsa da, görünmezlik konusunda teori ve pratik bir türlü anlaşmaya varamamıştır.

Işığın, işine geldiği zaman parçacık, işine geldiği zaman dalga özellikleri göstermesi, görünmezlik araştırmalarının teorik kısmını çok zorlar. Işığı yansıtmadan, doğrudan geçiren bir canlının, gözünün de aynı özelliğe sahip olması onu kör yapar. Bu bilginin varlığı bile birçok İsviçreli bilimadamını görünmezlik araştırmalarından vazgeçirip, üç açılı diş fırçalarına yönlendirmiştir. İsviçreliler'in yerini alan Japonlar, çekik gözlerinin de avantajını kullanarak görünmezlik giysisini bulmayı başarmışlardır:
http://theblogjoint.com/wp-content/uploads/2006/07/invisibility_cloak.jpg
Bir taraftan kaydedilen görüntüyü diğer taraftan yayınlama prensibine dayanan bu giysinin verimli olması için ütülü olması şartı, giysinin pazar payını kısıtlamıştır.

Edebiyatta ise görünmezlik konusu çoğu zaman yüzükle çözülmüştür. Eflatun'un Devlet'iyle yolculuğuna başlayan görünmezlik yüzüğü birçok edebi eserde sahibiyle beraber görünmez olmuş, nice badireler atlatmış, elden ele dolaşmıştır. Yüzüklerin Efendisi'nden sonra Hakan Şükür'ün eline geçen yüzük, golcünün milli maçlarda kullandığı uğuruna dönüşmüştür.

Evet, görünmez olmak mümkündür. Unutulmaması gereken, görünmezliğin mutluluk getirmediğidir.

1 yorum:

mevudugaga dedi ki...

teşekkür ederim efendim (: