sidikli kontes: Tahin helvasi yerken gazoz icersek neden kopuruyoruz?
"Efendim bunlar münferit olaylardır." demek isterdim ama aslında fiziksel bir olaydır söz konusu olan. Daha çok bilinen örneği, kolanın içne atılan şekerin kolayı köpürtmesidir. Benzer şekilde mentos denen şeytan icadı ürün de kolanın içine atıldığında kolayı çılgınca köpürtür.
Gazlı içeceklerin aniden delicesine köpürmeleri bunun bir kimyasal değişim olduğunu düşündürebilir ama aslında gerçekleşen olay çözeltinin içindeki çözülmüş haldeki gazların, gaz fazına dönüp çözeltiyi terk etmelerinden başka bir şey değildir.
Şekerin buradaki görevi, gazların çözünürlük oranını değiştirmek değildir. Sadece, yapısı gereği gazların çözeltiden ayrılmasına yardımcı olur. Bol girinti çıkıntılı ve delikli maddeler, gazlı çözetilerdeki gazların fazına dönüşmelerini kolaylaştırırlar. Buradaki tanımı, "kapladığı hacme göre yüzeyi çok büyük olan maddeler" olarak özelleştirebiliriz.
Bu olay sadece şekerle değil, benzer yapıdaki tüm maddelerle rahatlıkla gözlemlenebilir. Kuru kumla bile gazoz köpürtülebilir. Tek fark kristal kolada yaşanır. Kristal kola mübarek bir içecek olduğu için köpürmez, abdestini bozmaz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
10 yorum:
Teskur ederiz.
bilmukabele
otur sıfır!
ne demek kimyasal değil??
kimyasal değil evet!
çıkışa gel!
otur sıfır!
kesinlikle ikna olacaksın, ilk boş vakitte yazacağım.
anlamadığın bilmediğin konulara karışma.
98 basım zafer kimya soru bankasını bitirdim ben.
sanırım tekrardan başlaman gerekecek
Yanlis mi bilgilendirildim =O
"tekrardan başlamak"
anadilini bilmeyen kimyayı nerden bilsin?
yanlış bilgilendirme yok.
buradaki tüm cevaplar doğrudur!
Yorum Gönder