Mayıs 14, 2007

Burp!

sidikli kontes: Tahin helvasi yerken gazoz icersek neden kopuruyoruz?

"Efendim bunlar münferit olaylardır." demek isterdim ama aslında fiziksel bir olaydır söz konusu olan. Daha çok bilinen örneği, kolanın içne atılan şekerin kolayı köpürtmesidir. Benzer şekilde mentos denen şeytan icadı ürün de kolanın içine atıldığında kolayı çılgınca köpürtür.

Gazlı içeceklerin aniden delicesine köpürmeleri bunun bir kimyasal değişim olduğunu düşündürebilir ama aslında gerçekleşen olay çözeltinin içindeki çözülmüş haldeki gazların, gaz fazına dönüp çözeltiyi terk etmelerinden başka bir şey değildir.

Şekerin buradaki görevi, gazların çözünürlük oranını değiştirmek değildir. Sadece, yapısı gereği gazların çözeltiden ayrılmasına yardımcı olur. Bol girinti çıkıntılı ve delikli maddeler, gazlı çözetilerdeki gazların fazına dönüşmelerini kolaylaştırırlar. Buradaki tanımı, "kapladığı hacme göre yüzeyi çok büyük olan maddeler" olarak özelleştirebiliriz.

Bu olay sadece şekerle değil, benzer yapıdaki tüm maddelerle rahatlıkla gözlemlenebilir. Kuru kumla bile gazoz köpürtülebilir. Tek fark kristal kolada yaşanır. Kristal kola mübarek bir içecek olduğu için köpürmez, abdestini bozmaz.

10 yorum:

narsis dedi ki...

Teskur ederiz.

hoze dedi ki...

bilmukabele

Adsız dedi ki...

otur sıfır!

ne demek kimyasal değil??

hoze dedi ki...

kimyasal değil evet!

çıkışa gel!

Adsız dedi ki...

otur sıfır!

kesinlikle ikna olacaksın, ilk boş vakitte yazacağım.

hoze dedi ki...

anlamadığın bilmediğin konulara karışma.
98 basım zafer kimya soru bankasını bitirdim ben.

Adsız dedi ki...

sanırım tekrardan başlaman gerekecek

narsis dedi ki...

Yanlis mi bilgilendirildim =O

hoze dedi ki...

"tekrardan başlamak"
anadilini bilmeyen kimyayı nerden bilsin?

hoze dedi ki...

yanlış bilgilendirme yok.
buradaki tüm cevaplar doğrudur!